събота, 10 юли 2010 г.

Най-голямата "вила рустика" край Сердика



















През 1966 г. в местноста “Герена” край София, започва изграждането на няколко
панелни жилищни блока. По време на изкопните работи е разкрита най-голямата досега
известна вила рустика (селска вила) край Сердика. Тя се е състояла от шест постройки с
различно предназначение, разположени на площ от около 5 декара. От тях най-ценна от
съвременна културна гледна точка е постройката на семейния мавзолей. Запазеният
план и архитектурните детайли от тази рядко срещаща се в антична Сердика култова
сграда я превръщат в ценен архитектурен паметник илюстриращ историческото,
социалното и икономическото развитие на града през III-Vв. Късноантичният мавзолей
в Хаджи Димитър е обявен за паметник на културата от национално значение.
Към момента тази старина не е физически недостъпна, но състоянието и не отговаря на
статута и на паметник от национално значение, представляващ изключителна ценност
от римско време.
Социализирането на този археологически паметник би го превърнало в културна
забележителност не само в рамките на квартала, но и би допринесло за изграждането на
цялостния образ на антична Сердика чрез изява на културните и пластове не само в
компактното градско ядро.

5 коментара:

  1. Чакайте че не разбрах - вие иманярски ли ще го копаете - кви са тези простотии - къде са археолозите. Иначе много секси звучи - който има кирки, чукове и други - да си ги носи да си чукаме. Може ли открито да заявите, че ще иманярствате върху национален обект и да се гордеете с това. Делчо, на курса в НИНКН много ясно ти беше обяснен реда за дейности по археологически обект - от ръководителя на екипа - който в никакъв случай не може да е архитект, а археолог с определен стаж, та до участниците и реда за лицензирането им. Вие сте ИМАНЯРИ. То и това не е лошо, не сте първите, но пък явно сте под общинска шапка.
    Дай боже всеки му.
    Архитектурознанието въобще за пореден път показа компетентност и класа. Дано не продължи да вреднува още дълго.

    ОтговорИзтриване
  2. Делчо Делчев19 юли 2010 г. в 2:17

    Макар и археологически, обекта е проучен, според партньорите ни "ОП-СТАРА СОФИЯ" и дейностите, които ще се извършват там ще са почистване и разкриване на вече проученото, защото безхаберието на институциите и държавата е довело до това, което може да се види на снимките.
    Разкриването ще се извършва под ръководството на археолог, естествено. Такъв е определен от ръководството на "ОП-СТАРА СОФИЯ" и ще бъде контрактуван в близките дни.
    Благодаря за искренния, но за съжаление неуместен коментар, при това анонимен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Вила Рустика, квартал “Хаджи Димитър”

    Проектът печели финансиране по програма “Култура” през юни 2010г. Съфинансиран е от Центъра по Архитектурознание на БАН (* към момента – август 2010г. - вливането му в Института по искуствознаниее е вече факт). Партньор по проекта е сдружение “Трансформатори”. Съдействие по проекта оказват и ОП“Стара София” и община “Подуяне”, в лицето на кмета – г-жа Ева Митова.
    Проектът предвижда експониране на останките на мавзолея, поставяне на информационни табели за значението и вида на вила рустика в квартал Стефан Караджа, благоустрояване на прилежащото пространство и връзката му с детската площадка в съседство, осигуряване на подходящо осветление, както и обозначаване на достъпа до обекта, който се намира в близост до обръщалото на автобусна линия.
    Екипът на проекта е с ръководител ст.н. с. д-р. арх. И.Файтонджиева и включва арх. Тодор Атанасов и арх. Р. Кирова, арх. Ю. Фърков е консултант, арх. Д. Делчев е координатор, арх. Валери Гюров – партньор от сдружение „Трансформатори”.
    Архитектурният проект ще бъде окомплектован в необходимите специалности.
    Археологическото проучване на обекта през 60те и 70-те години на обекта е дело на Магдалина Станчева. В момента обектът се намира в неподдържано междублоково пространство. Почистването и разкриването на обекта за целите на проекта под ръководството на археолога Юниан Мешев стартира на 2ри август и според предварителните очаквания ще обхване около две седмици

    Интензивните археологически проучвания в последно време, успоредно с изграждането на столичния метрополитен провокират интереса към антична Сердика като цяло. Следи от живота през античността се откриват и не само в центъра на съвременната столица.
    Антична Сердика е заобиколена от “обръч” от вили рустика* (*“селски”). От една страна тези античните земеделски и скотовъдски стопанства снабдяват със стоки античния град, от друга - осигуряват възможност за отдих и строителство на обширни и луксозни жилища извън гъсто застроения град между крепостните стени. Вили от тип “рустика”, различни по големина, устройтво и ниво на комфорт на обзавеждането и декорацията са открити в кварталите Обеля, Орландовци, Филиповци, Стефан Караджа.
    Вила рустика в тогавашния квартал Стефан Караджа* (днес кв. Хаджи Димитър) е открита при изграждане на панелния комплекс през 1967г. Тя е най-голямата по площ сред разкритите вили рустика около Сердика. Данните сочат, че съществува до Готското нашествие от III век, когато е разрушена и ограбена. Жилищните и стопански постройки, както и стопанският двор попадат под съвременните жилищни блокове, в междублоковото пространство попадат останките на емблематичния за тази вила мавзолей, обект на настоящия проект.
    По данни на Магдалина Станчева дворът на вила рустика е разположен на близо 5дка е включвал шест стопански сгради, сгради на работниците, мавзолей и богато устроено жилище от големи каменни квадри, преизползвани за строежи през 20в. Към двата първоначално построени склада за зърнени храни (horrea) с размери 14/9м в последствие е добавен още един. Друга от стопанска постройки впечатлява с размерите си – дългата и страна е 50м. На обекта е намерена находка от 250 сребърни монети от III в. в глинено гърне.
    Входът на мавзолея е от юг. Планът е симетричен, с три последователно свързани помещения, средното от които с екседри. На северния край са разположени четирите зидани гробни камери с размери 2,30 на 1,25м, които вероятно са били облицовани с мрамор. След готското нашествие вила рустика е разрушена и изоставена, тук се настаняват тракийско население, което преизползава мавзолея като светилище гробище.

    ОтговорИзтриване
  4. Браво Роси, много добре казано, а и изчерпателно!
    Тъй като Центъра по Архитектурознание е вече "отдел Архитектура" към "Институт за изследване на изкуствата", ще трябва да се споменава и института приемник.

    ОтговорИзтриване
  5. Бих искала да попитам защо в момента мястото не личи изобщо, че е културна и историческа забележителност и защо е обрасло и занемарено по този начин? Тук пише за големи планове, което е информация от 2010. Сега е средата на 2012 и мавзолеят изглежда ужасно. Какво стана с този проект?

    ОтговорИзтриване